Matvarenes glykemiske indeks og vekttap.

sunnmat

Glykemisk indeks, forkortelse GI er en sortering av matvarer etter deres innflytelse på glukosenivå i blodet i løpet av ca. 2 til 3 timer etter deres inntak.
GI gjelder kun karbohydrater fordi hverken fett eller proteiner fører til høy økning av glukose i blodet.

Glykemisk indekse gjør det mulig å fastslå om et produkt raskt, middels eller sakte hever nivået av gluose (sukker) i blodet og dermed påvirker mengeden av insulin som produseres.
Regelen er enkel, jo fortere produktet brytes ned, jo høyere er indeksverdien.

Den største økningen i blodsukkernivået har man observert etter inntak av ren glukose. Alle andre produkter som inneholder karbohydrater som veier like mye, forårsaker at det forekommer i kroppen vår betydelig mindre endringer av blodsukkernivået. For ren glukose har man avtalt glykemisk indeks på 100, for øvrige produkter ligger den i området 0100, avhengig av deres innflytelse på glykemi.

Matvarer med lav GI bidrar til vekttap. I en slik mat frigis glukose langsomt og absorberes i fordøyelsesprosessen. Sakte, for lengre tid, økes konsentrasjonen av glukose i blodet. Takket være dette føler vi metthet lenger (altså vi spiser mindre) fordi maten fordøyes sakte. Metthetsfølelsen opprettholdes også lenger takket være metaboliske prosesser i kroppen som foregår etter matinntak. Generelt antas det at:

Produkter med lav GI under 55,

Produkter med middel GI 5570

Produkter med høy GI over 70.

Nedenfor vises det produkter sortert fra den høyeste til den laveste glykemiske indeksen.


Modifisert stivelse 100

Bakte poteter 95

Stekte poteter 95

Potetmel 90

Brød av hvitt mel 90

Cornflakes 85

Ristet mais 85

Hvetemel 85

Kokte gulrøtter 80

Kokte hestebønner 80

Squash 75

Gresskar 75

Vannmelon 75

Kortkornede ris 70

Byggryn 70

Hveterundstykker 70

Risgrøt 70

Potetgull 70

Kakebunn 70

Knekkebrød 70

Riskaker 70

Baguette 70

Sukker 70

Tørkede dadler

Kokte poteter 70

Massá (av hvitt mel) 70

Pasta av hvitt mel 70

Drikker med kullsyre 70

Horn 70

Maismel 70

Sjokoladestanger 65

Hermetisk ananas 65

Kokte røbeter 65

Helkornbrød 65

Syltetøy med sukker 65

Müsli med sukker eller honning 65

Rosiner 65

Poteter med skall 65

Sukret kakao 60

Modne bananer 60

Semulegryn 60

Iskrem søtet med sukker 60

Jasminris, langkornede 60

Majones 60

Melon 60

Honning 60

Fet melk 60

Hermetiske aprikoser 60

Kokt grøt 60

Pizza 60

Ananas (fersk) 45

Umodne bananer 45

Rugbrød 45

Bygg (korn) 45

Kokos 45

Pasta: type Capellini 45

Frokostblanding, fullkornede 45

Brun basmatiris 45

Grapefrutjuice (usøtet) 45

Orangejuice (fersk, usøtet) 45

Toaster av brød av fullkornmel 45

Druer (grønne og røde) 45

Hermetiske grønne erter (uten sukker) 45

Tranebær 45

Hestebønner umodne/ikke-kokte 40

Hermetiske bønner 40

Tørkede fikener 40

Bokhvete 40

Bohvetegryn 40

Laktose 40

Pasta av grovt mel al dente 40

Gulrotjuice 40

Peanøttsmør (uten sukker) 40

Kokosmelk 40

Tørkede aprikoser 40

Kli (havre- og hvetekli) 40

Havre 40

Hermetisk kvede (uten sukker) 40

Havregryn (ikke-kokte) 40

Spaghetti al. Dente (kokt i 5 min.) 40

Tørkede plommer 40

Hvite bønner 35

Ferskener 35

Svarte bønner 35

Gjær 35

Ølgjær 35

Villris 35

Bønner 35

Ferske fikener 35

Grønne erter 35

Stuede epler 35

Tørkede epler 35

Eple (ferkst) 35

Yoghurt avfettet 35

Iskrem søtet med fruktose 35

Sennep Dijon 35

Frø (linfrø, sesamfrø, valmuefrø) 35

Nektariner 35

Kvede 35

Appelsiner 35

Tørkede tomater 35

Tomatpure 35

Rå selleri (rot) 35

Solsikkefrø 35

Tomatjuice 35

Plommer 35

Flere produkter finner du i våre kaloritabeller.

Vi informerer om at for å sikre den beste komforten i å surfe på våre nettsider, tilpasse dem til brukerens individuelle behov, så vel som for reklameformål, statistikk og autentisering, bruker vi opplysninger som lagres ved hjelp av informasjonskapsler på brukernes sluttenheter. Brukeren kan administrere informasjonskapsler ved å endre på innstillingene til nettleseren sin.

Videre bruk av våre nettsteder uten å endre på instillingene angående informasjonskapslene betyr at brukeren aksepterer bruk av informasjonskapslene som beskrives i detalj i våre Rettningslinjer for Personvern.

Aksepter og lukk